20.7.05

Jamie Zeppa: Ylitse taivaan ja maan

Beyond the Sky and the Earth

Jamie Zeppan kirja kertoo hänen vuosistaan vapaaehtoistyössä opettajana Bhutanissa. Bhutan on suljetuimpia Himalajan valtioita, maa, jossa turismi on hyvin rajoitettua ja ulkomaiset vaikutteet pyritään pitämään vähissä. Maa on kokonaan vaikeakulkuista vuoristoa.

Jamie on kanadalainen 23-vuotias nainen, joka päätyy Bhutanissa ensin ala-asteen kouluun Pema Gatsheliin. Olosuhteet ovat urbaanille kaupunkilaiselle hankalat: ei sähköä, ei juoksevaa vettä, mutta paljon juoksevia rottia. Paikallisiin tapoihin on vaikea tottua, ja maan lukuisat kieletkin osoittautuvat hankaliksi. Lapset ovat kuitenkin loistotyyppejä, ja hankalan alun jälkeen Jamie ihastuu sekä Bhutanin kansaan että itse maahan. Myöhemmin hänet siirretään opettamaan maan ainoaan yliopistoon, ja siellä hän päätyy myös maan poliittisten kiistojen keskelle.

Ylitse taivaan ja maan on ehdottomasti yksi suosikkikirjoistani. Kirja herättikin minussa kiinnostuksen Bhutaniin, mikä ei liene outoa, kun olen jo aiemmin haikaillut Himalajalle. Valitettavasti vain maassa matkailu on lähestulkoon mahdotonta, sillä turistien määrälle on asetettu tarkat rajoitukset.

2 Comments:

At 10/12/12 15:29, Blogger kipinä jumalan, jumalattaren tulessa; pisara äärettömyyden meressä sanoi...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 10/12/12 15:38, Blogger tuuliko sanoi...

Juuri lopetin viime yönä tämän kirjan, ja olen vieläkin sen lumoissa. Ja Himalajan tietysti :) varmasti jonain päivänä vielä sinnepäin matkustan, kuka tietää.. t: kaima-Tuuli ps. oletko vielä lukenut/arvostellut/saanut käsiisi J.Zeppan uusinta kirjaa? ("Everytime we say goodbye")

 

Lähetä kommentti

<< Home