27.6.05

Åsne Seierstad: Kabulin kirjakauppias

Bokhendleren i Kabul - en familiedrama

Åsne Seierstad on norjalainen toimittaja, joka vietti aikaa kabulilaisen perheen vieraana keväällä 2002. Hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan, jossa hänet itsensä osallisena ja havaitsijana on häivytetty ulos kuvasta kokonaan. Hän siis kirjoittaa kuvaamastaan perheestä kuin kuvaisi heidän normaalia arkeaan, ilman länsimaisen naistoimittajan läsnäolon vaikutusta. Ainakin minua tämä mietitytti.

Khanin perheen jäseniä ja arkea kuvataan koskettavasti ja välillä julman tarkasti. Afganistanin naisten kammottava asema käy ilmi monessa kohdassa, ei vain kuvauksissa burkhan käytöstä, vaan myös selostuksissa siitä, kuinka vaikeaksi normaali elämä käy, kun väärä sukupuoli estää kaiken tavanomaisen toiminnan. Puolen tunnin matkaa kaupungin toiselle laidalle virastoon ei voi tehdä, jos ei saa oman perheen miestä saattajaksi. Taksilla ei voi kulkea, vaikka olisi hätätilanne. Kouluun ei voi mennä, sillä samassa luokassa voi olla vieraita poikia. Rajoitukset eivät toki poistuneet, kun talibanit "häädettiin" (sana lainausmerkeissä, sillä heillä on yhä suuri vaikutusvalta nyky-Afganistanissa, vaikka länsimaiset tiedotusvälineet eivät siitä tahdo kertoakaan).

Suositeltava kirja niille, jotka haluavat lukea kivikaudelle pommitetun maailmankolkan asukkaiden elämästä ja hieman tuon alueen historiastakin.