27.6.05

Dominique Lapierre & Javier Moro: Five Past Midnight in Bhopal

Lapierren ja Moron teos kertoo Bhopalin myrkkykaasuonnettomuudesta, joka tappoi kymmeniä tuhansia köyhiä intialaisia 3. joulukuuta 1984. Kuolonuhrien tarkkaa määrää ei ole koskaan saatu selville, sillä suurin osa uhreista oli slummiasukkaita, joista ei pidetty kirjaa. Onnettomuuden jälkeen heidät haudattiin tai poltettiin nopeasti, paikalliseen tapaan.

Union Carbide rakensi hyönteistorjuntamyrkkytehtaan Bhopaliin ja tarjosi työtä monelle koulutetulle intialaiselle. Yhtiö ei kuitenkaan voittojen vähetessä piitannut tehtaan tilasta, vaan antoi sen rapistua. Tehtaassa säilytettiin erittäin epästabiileja kaasuja, joita ei olisi saanut säilyttää ollenkaan. Loppuvaiheessa turvajärjestelmät kytkettiin päältä yksi toisensa jälkeen kustannusten pienentämiseksi. Säästöt johtivat katastrofiin: joulukuussa 1984 tehtaasta purkautui myrkkypilvi, joka tappoi kaiken kohdalle osuneen. Kuolleita oli ehkä jopa 30000. Terveytensä menetti yli 150000 ihmistä.

Kirja kertoo niistä ihmisistä, jotka menettivät henkensä tai läheisensä Bhopalin tragediassa. Näkökulma on välillä heidän, välillä tehtaan väen. Teos muistuttaa, että ketään ei ole vieläkään saatu tästä massamurhasta vastuuseen.