26.3.05

Elina Sana: Luovutetut - Suomen ihmisluovutukset Gestapolle

Elina Sana on sama tutkija, joka aikoinaan paljasti Suomen luovuttaneen kahdeksan juutalaispakolaista Gestapolle jatkosodan aikana. Nämä kahdeksan päätyivät Auschwitziin. Hengissä heistä selvisi yksi. Suomessa on elänyt myytti, jonka mukaan nuo kahdeksan edustivat kaikkia Suomen myönnytyksiä saksalaisille, ja muutoin Suomi suojeli kansalaisiaan, juutalaisiaan ja vankejaan. Sanan uudempi tutkimus kumoaa näitä käsityksiä.

Kirjan mukaan jatkosodan ajan Valtiollinen poliisi teki mieluusti ja oma-aloitteisesti yhteistyötä saksalaisten kanssa. Saksalaisille luovutettiin neuvostoliittolaisia vankeja, mutta myös hollantilaisia, belgialaisia, puolalaisia, tsekkejä ja jopa suomalaisia. Suomalaiset luovutetut olivat yleisimmin Neuvostoliitossa asuneita kommunisteja tai sellaisiksi epäiltyjä. Valpo piti kirjaa vankien kansalaisuuksista, kansallisuuksista ja poliittisuudesta - kirjaimella J merkittiin juutalaisuus ja S sosialismi. Vankeja pidettiin ensin suomalaisilla keskitysleireillä (joiden olemassaolo ei muuten ole Suomessa vieläkään mitenkään yleistä tietoa), joilta heidät luovutettiin Tallinnan tai Pohjois-Norjan kautta tai suoraan Saksaan. Useat päätyivät Stutthofin keskitysleirille.

Elina Sanan kirja esittelee arkistotutkimuksen kautta löytyneiden tietojen lisäksi myös niitä henkilöitä, joita tuon ajan politiikka kosketti. Luovutettuja ja heidän omaisiaan on haastateltu, ja heidän muistelonsa tuovat kirjan kertomaa historiaa lähemmäksi nykyihmistä. Kirja on tärkeää luettavaa, varsinkin niille, jotka yhä 2000-luvulla haluavat pitää hengissä myyttiä Suomen erillissodasta, johon Suomi "joutui", ja Suomen erityisasemasta Saksan liittolaisten joukossa.