21.2.05

Sven Pahajoki: Dominick Arduin - seikkailijan salaisuus

Sven Pahajoen hutaisten tehty kirja viime vuonna kadonneesta seikkailija Dominick Arduinista kertoo suurena paljastuksenaan, kuinka Arduin keksi itselleen menneisyyden ja valehteli taustastaan kaikille. Suomalaisille kerrottu Barcelonnetten alppikylään sijoittunut traaginen lapsuus oli pelkkää kuvitelmaa. Ranskalaisille ystävilleen Arduin taas väitti muunmuassa että hänellä on Suomessa kaksoset, joita ei koskaan ole ollutkaan.

Näiden paljastusten lisäksi Pahajoki esittää villejä arvauksia Arduinin katoamisen motiiveista, ja jopa siitä, oliko koko katoaminen vain Arduinin salajuoni. Teoria on, että Pohjoisnavan sijasta Arduin suuntasi jonnekin Venäjälle varusteineen elämään erakkona. Kovin epätodennäköisten skenaarioiden lisäksi Pahajoen tekstissä hätkähdyttää muutamaan kertaan esiintyvä lähes rasistinen venäläisvastaisuus. Esimerkiksi Pahajoen mukaan Arduinia ei etsitty kunnolla, koska venäläisiin etsijöihin ei voinut luottaa - hehän ovat venäläisiä.

Kirja on varsin tyypillinen esimerkki pikaisesti markkinoille tungetusta ajankohtaisaiheesta tehdystä paljastusjulkaisusta. Onneksi sen sentään luki nopeasti.