28.11.05

Carol Ann Lee: The Hidden Life of Otto Frank

Carol Ann Lee on brittiläinen Anne Frank-tutkija, joka kertoo tässä kirjassaan Anne Frankin isän, Otto Frankin elämäntarinaa. Otto Frank oli ainoa Frankin perheen henkiinjäänyt, ja samalla henkilö, joka päätti Annen päiväkirjan julkaisusta. Lee kertoo Oton elämän alkuvaiheista, perhe-elämästä, sota-ajan vaiheista ja sodanjälkeisistä vuosista. Itse sota-ajasta teos ei kerro paljoakaan, sillä ne vaiheet on jo kuvattu lukemattomissa muissa kirjoissa.

Kirja oli varsin mielenkiintoinen ja toi jonkin verran uutta esiin, lähinnä Otto Frankin luonteesta ja persoonallisuudesta. Valitettavasti Lee yrittää kuitenkin kirjassaan Oton elämänkuvauksen lisäksi alleviivata omaa teoriaansa Frankin perheen kavaltaneesta henkilöstä. Kun kirja julkaistiin Hollannissa kolmisen vuotta sitten, seurasi jonkinlainen kohu, ja Leen väitteitä yritettiin todistaa tai kumota arkistomateriaalin avulla. Mitään varmaa ei kuitenkaan löytynyt, ja siksi tässä uudessa painoksessakin Leen teoria nojaa pitkälti aihetodisteisiin ja olettamuksiin. Frankin perheen kavaltajan henkilöys ei siis selviä varmasti vieläkään.

Kirjassa myös mainitaan, että Miep Gies tietää kavaltajan henkilöllisyyden, mutta ei ole suostunut sitä kertomaan. Gies ei myöskään suostunut puhumaan kirjailijan kanssa. Jos Leen olettamus kavaltajan henkilöydestä on oikea ja Gies tarkoittaa samaa henkilöä, täytyy ihmetellä, miksi hän ei halua asiaa kertoa. Kyseinen henkilö on kuitenkin jo aikaa sitten kuollut, ja tämän oma perhekin uskoo tämän kavaltaneen Frankit.