9.8.05

Alexander McCall Smith: In The Company Of Cheerful Ladies

Tämä lienee uusin kirja McCall Smithin mainiosta "The No. 1 Ladies' Detective Agency" -sarjasta. Mma Ramotswe ja Mma Makutsi jatkavat botswanalaisten ongelmien selvittelyä entiseen tapaan, tosin nyt heillä on omiakin hankaluuksia setvittävänä. Mma Ramotswen hulttiomainen ex-mies ilmaantuu sotkemaan hänen elämäänsä ja adoptiolapset tuottavat päänvaivaa. Pihalle ilmestynyt kurpitsa hämmentää rouvaa vielä vähän lisää.

Tämä on mielestäni loistava kirjasarja. Kirjat ovat tavallaan dekkareita, mutta rikokset ovat pieniä ja inhimillisiä; Mma Ramotswe selvittelee uskottomuusepäilyjä, vuosien takaista radiovarkautta ja muuta vastaavaa. Ketään ei murhata tai edes pahoinpidellä, mikä on virkistävää. Rikosten sijasta pääpaino on henkilöiden arkisessa elämässä ja botswanalaisessa elämänmenossa yleensä. Kirjojen hahmot ovat todella sympaattisia ja "rikokset" ratkaistaan terveellä maalaisjärjellä. Kielenkäyttö on jännittävää, mutta ilmeisesti tyypillistä afrikanenglannille: esim. jopa aviopuolisot käyttävät toisistaan titteleitä Mr. ja Mrs., sanaa "die" ei käytetä vaan jos joku kuolee, "he becomes late".

Tässä kirjassa Mma Makutsi, "assistant detective", saa enemmän tilaa kuin aiemmissa kirjoissa. Mukaan tulee myös pari uutta hahmoa, jotka kaikesta päätellen nähdään seuraavissakin osissa.