29.7.05

Margaret Weis & Tracy Hickman: The Death Gate Cycle

Tämä on itse asiassa seitsemän kirjan sarja, mutta koska ne kertovat yhtenäisen, jatkuvajuonisen tarinan, bloggaan ne kokonaisuutena.

Pääosassa on kahden vanhan ja mahtavan rodun, sartanien ja patrynien, välinen taistelu. Nämä tyypit ovat jonkinlaisia itseään puolijumalina pitäviä heppuja, joilla on taikavoimia. Toiset haluavat hallita "alempia" rotuja eli ihmisiä, haltioita ja kääpiöitä, toiset haluavat valloittaa maailman. Kun konflikti yltyy hallitsemattomaksi, toinen roduista päättää hajottaa maailman neljäksi eri elementtimaailmaksi ja samalla vangita vihollisensa Labyrinttiin. Kirjasarja kertoo hajottamisen jälkeisestä ajasta näissä maailmoissa ja parin puolijumalatyypin kruisailusta niiden välillä.

Tämä on ihan perusfantasiaa. Ei mitään erityisen yllättävää tai ihmeellistä, mutta ihan siedettävää luettavaa. Tosin jokaisen kirjan lopussa on liitteitä joissa paneudutaan joihinkin tiettyihin yksityiskohtiin kuten eri rotujen taikuuden periaatteisiin tai alusten toimintaan, ja nämä olivat mielestäni turhia ja tylsiä. Ei kaikkea tarvitse aina selittää.

Huumoria olisi saanut olla enemmän. Suosikkihahmoni kirjoissa oli sekopäinen velho, joka välillä luulee olevansa James Bond ja toisinaan Dorothy Kansasista. Yleensä comic reliefit ovat lähinnä ärsyttäviä, mutta tämä oli ihan piristävä lisäys.