27.3.05

Terry Pratchett: The Wee Free Men

Pratchettin kirjat ovat siitä hauskoja, että niitä voi lukea moneen kertaan. Juonet ovat toki nokkelia, mutta parasta kirjoissa on mielestäni kuitenkin kielenkäyttö. Kovin moni kirja ei nimittäin nykyään saa minua nauramaan ääneen, mutta Pratchett onnistuu siinä lähes aina.

The Wee Free Men on suunnattu vähän nuoremmalle yleisölle kuin Discworld-sarja, mutta tapahtumapaikka on kuitenkin samassa maailmassa ja pari Discworldeista tuttua hahmoakin piipahtaa kirjassa. Päähenkilö on yhdeksänvuotias noita nimeltä Tiffany, jonka raivostuttava pikkuveli joutuu Kuningattaren sieppaamana haltioiden maahan (en tiedä näistä käännöksistä kun luin englanniksi, alkuperäisessä tekstissä ovat siis The Queen, elves ja Fairyland). Tiffanyn avuksi rientävät polvenkorkuiset, tatuoidut ja skottiaksentilla puhuvat hyypiöt, jotka kutsuvat itseään nimellä the Nac Mac Feegle (ja ovat muuten myös esiintyneet aiemminkin Pratchettin tuotoksissa). Nämä tyypit ovat pirun vahvoja, kovia juomaan viinaksia ja vielä kovempia tappelemaan.

Mielestäni tämä on ihan mukavaa luettavaa aikuisellekin. En yleensä pidä Pratchettin lopuista, mutta tästä löytyi selkeä kliimaksi. Nac Mac Feeglet onnistuvat huvittamaan alusta loppuun ja pikkuvanha Tiffany on hyvin tehty hahmo (ja muistuttaa erästä tuntemaani henkilöä).