5.3.05

Armistead Maupin: Kertomuksia kaupungista

Kevyt romaani, joka kertoo ihmisistä ja ihmissuhteista 70-luvun San Fransiscossa. Kirja ilmeisesti perustuu sanomalehdissä ilmestyneeseen kolumnisarjaan ja on poikinut jo ainakin kolme tv-minisarjaa.
Päähenkilö on Clevelandista San Fransiscoon muuttanut Mary Ann, jonka jossain määrin naiivin maailmankuvan kautta kirja kuvailee elämän ja ihmisten pinnallisuutta. Kaikki käyttävät iloisesti huumeita kannabistuotteista kokaiiniin eikä kenelläkään ole huumeongelmaa. Kaikki (paitsi Mary Ann) harrastavat irtoseksiä keskenään sukupuolesta, siviilisäädystä tai asemasta piittaamatta (tosin lähes kaikki kirjan hahmot ovat suht mukavasti toimeentulevia ihmisiä). Suurimmat onglemat tuntuvat johtuvan avioliitoista, jotka ovat järjestään epäonnisia seurapiirejä varten pystyssä pysyviä kulisseja.
Periaatteessa ihan viihdyttävää luettavaa, ja hyvin nopeatempoista. Kaikki henkilöhahmot ovat hyvin pinnallisia, mutta se lienee tarkoituksellista. Mukaan on yritetty ympätä mysteerinpoikanen, johon ei kuitenkaan anneta ratkaisua, mikä jää hiukkasen ärsyttämään.